Smilje biljka

(Helichrysum italicum)

Naziv roda Helichrysum dolazi do grčkih reci: Helios-Sunce Chrysos-zlato. Te dve reče su asocijacija na intenzivno žutu boju cveta smilja. Francuski naziv “Immortelle” i engleski “Everlasting flower” ističu činjenicu da suvi buketi cveća smilja dugo zadržavaju žutu boju, pa je to sinonim za besmrtnost i večnost. U kineskoj kulturi smilje simbolizuje dug i uspešan život.

Lekovitost smilja

Smilje je izuzetno lekovita biljka čije je isceljujuće svojstvo bilo palo u zaborav, a onda je ponovo otkriveno. Homer pominje njegovu lekovitost u svojoj Odiseji, a kasnije grčki lekari koriste ulje smilja u lečenju opekotina, uboda, ujeda i urinarnih infekcija. Za vreme epidemije španske groznice na Korzici se ulje koristilo kao snažni baktericid i osveživač prostora.

Prvo naučno istraživanje lekovitosti ulja smilja sprovedeno je krajem prve polovine XX veka i to kao klinička studija na obolelim od psorijaze. U narodnoj medicini se koristi cvet i list smilja od koga se prave različiti oblici lekovitih pripravaka za lečenje.

Upotreba smilja

-lečenje kože (rane, ožiljci, strije, opekotine) - melemi, kreme

-bolesti žučnih puteva i jetre - čajevi, tinkture

- bolesti probavnih organa (želudac, creva) - čajevi, tinkture

-kod hematoma - melemi, kreme

-problemi sa venama, hemoroidima, popucalim kapilarima - melemi, kreme

-problemi sa povišenim masnoćama u krvi - čajevi, tinkture

- problemi sa uznemirenošću i nesanicom - čajevi

-kod alergija, bronhitisa i astme - čajevi

Zahvaljujući saznanjima o lekovitosti smilja koja su se prenosila u narodu sa kolena na koleno, a kasnije bila i zapisana, farmakoloska svojstva ulja smilja su postala tema naučnih istraživanja.

Najvažnija svojstva ulja smilja su:

-antibakterijsko, antiseptično

-holeritičko

-spazmolitičko

-antioksidativno