Nega kože

05/10/2022
od strane Vera Furtula

Neko je rekao da postoji tri životna doba čoveka: mladost, srednje doba i divno izgledate! 

Upravo je ovo deviza naše kozmetičke linije NINA_NATURAL, jer naša cela kozmetička linija je bazirana na SMILJU, poznatoj kao"biljka besmrtnosti", jer kada se njeni cvetovi uberu ne venu, ne menjaju boju i zadržavaju svoj miris. Još odavnina je poznato njeno anti-aging dejstvo...(usporava procese starenja kože)!

Svaka žena se pita kako usporiti starenje kože?

Čak i ako se pribegne skupim estetskim procedurama, koža i dalje mora da se neguje, da se hidrira i nahrani, kako ubačeni hijaluronski fileri ne bi brzo destriurali!

Naša koža stari zbog različitih faktora. Mnogi su neizbežni prirodnog toka, tzv biološko starenje, ali i zbog dosta spoljašnjih faktora koji dovode do prekomerno ubrzanog starenja, kao što je UV zračenje, zagađen vazduh, pušenje, ishrana i nedostatak nege.
Starenje koze se ispoljava na više načina: pojavom bora, gubitkom volumena, gubitkom elastičnosti...Sa gubitkom elastičnosti koža postaje manje zategnuta i javljaju se duboke bore.


Promene starenja dešavaju se u sva tri sloja kože:

-U epidermisu se smanjuje obnova ćelija, pa koža postaje gruba i suva!

-U dermisu već od 25-te godine opadaju gradivni elementi kože, gubi se hijaluronska kiselina, pa se smanjuje sposobnost da ćelije vežu vodu. Kolagen i elastin su podložniji pucanju, smanjuje se cirkulacija krvi  i snadbevanje kože kiseonikom. Kao posledice navedenog imamo smanjenje svežine, blistavosti kože, mladalačkog izgleda i pojavu bora.
-U hipodermisu najupadljivije je smanjenje adipocita - ćelija koje skladište lipide, pa samim tim se javlja pojava u gubitku volumena i stvaranje dubokih bora.


Kod stvaranja naših proizvoda,vodili smo računa da se sva tri sloja kože zaštite, da se koža "napoji", hidira i da kombinacijom prirodnih preparata, gde je glavni sastojak smilje, usporimo  ubrzani proces starenja i zaštitimo je od štetnog delovanja spoljašnjih faktora.

Starenje je bilo juče…

Kako se pravi macerat od smilja?

Glavni sastojak naših proizvoda je ovaj macerat. Sami ga pripremamo u našoj laboratoriji. Macerat smilja u maslinovom ulju je pripravak koji je dobijen posle dužeg stajanja biljnog materijala u hladno cedjenom ulju na sobnoj temperaturi.

Potrebni sastojci za izradu macerata od smilja:

*sterilisana staklena posuda sa zatvaračem

*biljni material-cvet smilja svež ili osušen

*kvalitetno, hladno cedjeno maslinovo ulje

Priprema macerata od smilja:

Čistu staklenu posudu napuniti cvetovima gotovo do vrha. Potom sipati maslinovo ulje da prekrije biljku. Sačekati da ulje prodre u biljni material i promešati špatulom smešu. Dobro zatvoriti posudu i staviti na toplo mesto, ali ne direktno na svetlost. Nakon 45 dana procediti ulje kroz gust sloj gaze i dobro ga istisnuti iz biljnog materijala. Sačekati neko vreme da se slegne talog ako ga ima, pa odliti bisto ulje. Dobijena zlatna tečnost ima neprocenjivu vrednost, pravi je melem za kožu. Može da se koristi i samostalno, ali pravu vrednost dostiže u sinergiji sa ostalim sastojcima u nasim proizvodima.